Köpa tyg i Istanbul.

 
Foto: Anneli Selvefors
 
Istanbuls tygdistrikt:
Stora basaren, Grand Bazar, ligger i gamla stan och har i sig fler olika områden, bland annat ett med textilier — mattor, tyg, handdukar etc. Här hittar du många fina textilier, men kvalitén varierar så man får titta ordentligt innan man väljer. Tänk på att här ska man pruta. Börja gärna med 50% av det priset som de säger.
 
Affären Cocoon hittade vi på en mindre affärsgata bakom Blå moskén, också i gamla stan (sista bilden). De hade mycket olika textilier, mattor, kuddar och en del uppsydda kläder.
> Hitta till Cocoon.
 
Tygerna vi köpte heter Ikat. De vävs för hand på en smal vävstol så längderna är typ max 60 cm men varierar lite beroende på tyg. På Coccon kostade tygerna för siden runt 24 lira/ m, dvs. ca. 90 kr/m. Man kunde också köpa dem i siden och bomullsmix eller i bara bomull.
 
Kommentarer
Postat av: Alekzandra Kelahaara

Wow, ser ut som det finns mycket fint i de där hyllorna! Var inne i en tygbutik i Florence för flera år sedan, vågade inte röra någonting. Allt var så lyxigt.

Svar: Ååå Florence, är det värt ett besök måntro? Gillade du det?
makeityourown

2013-08-11 @ 09:58:25
URL: http://bookupied.blogg.se/
Postat av: Ida Nielsen

Wow spännande! Var det fina tyger i basaren eller bara konstmaterial? :)

Svar: Det fanns det en hel del bomullstyger, lite råsiden, och sen ganska mycket som de kallade siden eller bomull & sidenmix. Mixen kändes väldigt konstig, mer som polyester och var ganska stel och konstigt glansig. Det som är lurigt (egentligen både i bazaren och i affärerna - för de kan ju luras allihopa) är att man inte kan vara säker på vad det är för material. De kan säga en sak men det kanske är något annat.
Man ska nog träna lite på att känna igen materialen, känna på dem och fråga mycket: "Vad är det här?" Men säg inte "är det här siden?" för då säger de ja om de redan tror att du tror att det är det..
makeityourown

2013-08-11 @ 20:35:36
URL: http://hebreiska.blogg.se/
Postat av: Alekzandra Kelahaara

Absolut! Så fruktansvärt vacker och trevlig stad! Vi var där på klassresa sista året på gymnasiet och gick på museum och så, det var fantastiskt! Åk dit och mys på kaféer och gå till Uffizierna och se Venus födelse, höhö. Nä men det var så vackert när vi flög ovanför. Riktigt härlig stad! Åker gärna dit igen.

Svar: Jag har aldrig varit i Italien men de har definitivt alltid varit på min rese-önskelista. Nu blir jag ännu mer sugen:)
makeityourown

2013-08-14 @ 08:50:12
URL: http://bookupied.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback