Året 2013 som kom å gick.

Alldeles i början på året satte vi upp ambitiösa symål. Kanske för ambitiösa så nu ställer vi oss frågan om man verkligen ska ha en utmaning på sin fritid? Det blir inga symål för 2014 iallafall. Vi fungerar bäst av att bara följa hjärtat.
 
 
Vi går igenom arkivet och det här blir det anmärkningsvärda för 2013:
 
• Testar att spela in några videos med sytips som vi publicerar på bloggen.
Det blir Sy kantband, sy osynliga sömmar och om krejsöm.
 
• Gör DIP DYE DIY och får blodad tand för att göra egna textiltryck, därför skapar vi kategorin Textiltryck.
 
• Har release för nya webbshopen.
 
• Skapar kategori Tygresor där vi dokumenterar och tipsar om tygkvarteren vi besöker i världen.
 
• Hanna gör en egen Duct Tape docka.
 
• Spelar in första avsnittet på Sveriges första sypodd.
Sen hann vi inte mer förrän vi skilldes åt pga. studier utomlands. Vi bestämmer oss för att satsa mer på det under våren 2014.
 
Tack vare vår återförsäljare Tygverket fick makeityourown vara med på ett hörn på symässan i Älvsjö. Det tackar vi och bockar för.
 
• Testar att ha en temavecka som vi kallar *RETRO*.
 
Sytips#2 printas och blir klar till försäljning.
 
 
Hej å välkommen 2014!
sytt 2013.

Så har det gått ytterligare ett syår å det känns alltid lite skönt att sammanfatta årets kreationer i bilder från galleriet:
 
 
Om syåret 2013
 
Elin:
Till skillnad från syåret 2012 blev det inte lika mycket syande eller så kanske det har varit lite längre projekt från min sida. Jag har utmanat mig genom att lära mig sy klänning med foder, sytt fler plagg med dragkedja och knappar å sytt mina första byxor. Men bäst av allt gillar jag idéen med att trycka mitt eget tyg å sedan sy något av det. Något jag kommer fortsätta exprimentera med 2014.
 
Hanna:
Syåret 2013 började som det ska med mycket energi och idéer. Jag inventerade tygförråden och smidde planer för den minsta tygstuv. Tur att sömnad numera är min hobby så att jag med gott samvete och glädje kan säga att det är processen som räknas, inte om det blir något resultat.. Spetsbyxorna var årets syhöjdpunkt. Från att Elin delade med sig av sin idé letade jag målmedvetet efter spetsen på loppis, klippte till och sydde snabbt i sann makeityourown-anda. Det var härligt!
Hösten spenderades sen långt från symaskinerna, men jag fick ett ton inspiration samt även en glimpt in i Hong Kong-ballettens kostymateljé. Mer om det i ett senare inlägg. 
 
 
Här kan du läsa mer om varje plagg som vi sytt 2013.
> Hannas nyårsklänning
> Elins finklänning
> 70-talsklänningen
> Volangblusen
> Underkjolen
> Silkeströjan
> Klänning med foder
> Spetsbyxorna
> Knappblus
> Mingelbyxor
> Kimono
> Från potatistryck till blus
 
 
Har du inte vårt basmönster till Tröja än, så finns det att köpa i vår webshop.
den där retroklänningen.

 
Minns ni den där retroklänningen jag sydde under Retroveckan. Ja den är klar nu eller egentligen blev den klar för flera månader sedan. Men jag har suttit å funderat på om detta misslyckande ska få publiceras.
 
Jag gjorde såklart inte som Ida tipsade om i vår intervju med henne om att sy efter Retromönster. Som tex. att det är viktigt att hålla kolla på måtten innan man klipper ut. Näe, å då får man stå sitt kasst så här i efterhand med att ha en klänning som är en storlek för stor och ärmarna hänger nere på axeln. Alltså orka sprätta å fixa med det. Inte i år iallafall.
 
Lärde mig iallafall att sy en rosett. Sy retro i alla ära men ack vad låst man blir av att följa mönstret till punkt å pricka. Kreativitetsdöden no.1  för min del. Säg gärna emot mig om jag har fel.
/e
god jul.

Titta, Hanna har kommit hem å vi har haft en sån där härvarande jul.
Så god jul på er lite så här i efterhand, eller vad man nu säger.
 
Bilden: Elins julklappstyger från Hanna.
 
makeityourown manifestet.

Utdrag ur makeityourown SYTIPS#2, 2013.
Hört talas om sashiko?

 
Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. Tekniken påminner lite om de där dagisbroderierna man gjorde som liten, fast lite mer konsekvent och proffsigare såklart.
 
Blev så himla inspirerad att brodera på rygg och axelpartier på ett enkelt plagg efter att jag såg denna utställningen i Härnösand. Knutarna påminner om sånna där franska knutar jag håller på att lära mig.
 
> Fler varianter av Sashiko mönster
> Läs mer om Sashiko i Hemslöjden nr. 5
> Mer bilder från utställningen - Sashiko
 
julgodis.


Fem tips på saker man kan ge till en sytokig:
> 110 Creations: A Sewist's Notebook
> Presentkort på ekologiskt tyg
> En skräddarvinkel, en kurvmall eller en mätsticka
> Fint handgjort sykit
> makeityourown Tröja
 
 
Halo.

Det är fredag å jag funderar på hur långa armar man kan ha utan att det blir allt för problematiskt. Vilket känns som ett lagomt stort I-lands problem då jag i samma stund lyssnar på Musikhjälpen.
 
Idag önskar jag Ane Bruns version av Halo för att stödja "att alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet" som är årets tema för Musikhjälpen 2013.
 
> Önska en låt för musikhjälpen
Hört talas om vuxna sytokar?

"Vuxna sytokar" har bland annat lärt mig att förvara sytråden mörkt och svalt, men framförallt har jag ett ständigt FB-flöde av kreativa människor som älskar att sy och med stolthet visar upp sina kreationer. På ett ögonblick har du svar på syfrågan du just ställde. Å jag älskar att "Vuxna sytokar" endast är till för plagg av vuxen storlek, barnkläder hänvisas till Vi Sytokiga.
 
"Vuxna sytokar" finns som en sluten FB-grupp. (Du behöver skicka en vänförfrågan för att få tillgång till gruppen.) För vissa av er är detta fenomen känt sedan länge, för någon annan helt nytt. Heja kreativiteten!
Köpa tyg i Hanoi.

 
 
Hej E, 
 
Nu har jag och mamma shoppat tyg i Hanoi. Efter en snabb googling så hittade jag adressen till en marknad där övervåningen bestod av massor av små små stall, fullpackade med tyger. Där satt försäljerskorna på högarna och åt, sov och sålde tyger. Överflöd av vackra tyger!

De flesta försäljare kan inte ens ord som Silk, cotton osv. men enkelt att handla ändå. Skriv på papper, slå på miniräknare och visa med antal fingrar så går de finfint. Trevligaste damen i stall 273.
 
Priser
Som allt annat i Vietnam så är det superbilligt. Pruta är nästan onödigt men vi prutade väl ca 3-6 kr metern. I snitt blev meterpriset 30 kr. Jag fick med mig sammanlagt ca. 20 meter tyg. Ska göra brännprov hemma sen för att dubbelkolla om nåt är äkta siden. Siden eller ej så är kvaliten ändå toppenskön!
 
Tips! 
Kolla noga när de mäter upp tyg. Vietnameser är kända för att med ett leende lura en på ett och annat. Kommer du på dem så mäter de om med ett leende på läpparna som om inget hänt. Samma gäller vid betalningen. Låt dem inte hjälpa dig att ta rätt sedel ur plånboken.   OBS! Korkat skrivet! Vi ber om ursäkt! Se kommentaren från smarta läsaren leschatsducirque
 
Hitta hit
Hom Market i Hanoi, Vietnam
 
Gångavstånd från gamla stan, eller ta en taxi / rickshaw dit på några min. Kliv av i korsningen Trần Xuân Soạn och Huế
Det finns ett par tre ingångar till inomhusmarknaden. På bottenvåningen säljs frukt och grönt samt underkläder och väskor. Spana uppåt för att hitta en trappa upp. Marknaden är öppet fram till 17.30.
 
sytips#2

 
Dessa två purfärska sytips-häftena kommer direkt från tryck och  ska skickas hem till de två vinnarna. Och vinnarna är...
 
************************************
*****************************************
****Katariina och Lizette***************
**************************************************
*************GRATTIS***************************
*****************************************
***************      ******
*********************************
 
Tack alla ni andra som var med och tävlade om ett sytips!
Sytips#2 finns nu till försäljning i vår webshop för 50 pix. Kanske en liten julklapp till dig själv eller någon annan sytokig.
 
 
 
let there be love.


Är på "vad-ska-jag-sy-näst-spaning" å googlar bort flest timmar inne på bloggen Let there be love. Kanske för att jag är sugen på att haka på Fredrikas utmaning #2 om att sy nyårsstassen.
 
Minns ni min eller Hannas nyårsstass som vi sydde förra året?
 
Från potatistryck till blus.

Från potatistryckt tyg till färdig blus. Det här måste vara det finaste jag sytt 2013. Älskar den å blusen är redan en favorit i min garderob. Sy mycket mingel den ska hänga med på.
 
Så gjorde jag:
Utgick ifrån basmönstret makeityourown Tröja och följde sytipset "Sy linne med knappar", som finns med i Sytips häfte#1.
 
 
 
 
 
Tycker du att det är klurigt med hur man ska placera knapparna?
Titta på Husqvarnas fina beskrivning. Det gjorde jag.
 
 
#makeityourownstyle