china fashion.

 
Näe, det är inte slut på Kina inspirationen här hos oss. Vet inte hur många av er som redan googlat "China Fashion". Men säger då det, vilken guldgruva för sånna som mig som har sytorka.
 
Pintrest - China Fashion
Uma Wang, China Fashion Collective
 
Dior Dart.

 
 
Vad är Dior Dart?
Snubblar över tråden på SY-sidan om det som av Sherry kallas Dior Dart. Googlar som en galning men hittar inte mycket mer bevis än så på att namnet är vedertaget. Men vem kan motstå att sy något får en att känna sig ett steg närmre Christian Dior?
 
Lyssna på P1 Stil om modehuset här. Har du ett gäng retromönster hemma så är det stor chans att de är konstruerade med detta insnitt. Dior Dart fungerar bra i ytterplagg eftersom man undviker allt för långa och klumpiga insnitt. Jag har ännu inte bestämt vilket plagg denna lilla detalj ska pryda, så jag ger er läsare en beskriving på hur man gör och hoppas på att nån hinner före och ger mig inspiration. 
 
/h
 
Bild lånad från Time
 
 
 
Så syr du DIOR DART.
 
 
SYTIPS!
Så här syr du om makeityourowns Tröjmönster till ett Dior Dart insnitt.
 
1. Rita av och klipp ut framstycket på ett mönsterpapper. I (mönster)papperet viker du ihop bystinsnittet så att papperet buktar sig. Nu kan du dra en längsgående linje från armhålan och ner till nederkanten. (Se den streckade lodräta streckade linjen på bilden). Passera det ihopvikta insnittet ca 3- 5 cm från dess spets.
Låt papperet ligga slätt igen och du har fått en linje där du ska dela mönstret i två delar.
 
2. På det nya sidstycket viker du ihop insnittet och tejpar. På framstycket blir det kvar ett kort bystinsnitt. Sy därefter ihop insnitten och alla delar som du brukar sy ihop din tröja.
 
 
> Köp makeityourown basmönster
> Dior Dart finns även med i vårt SYTIPS#2
 
Hong Kong Ballet.

Alla ateljéer mår bra av ett visst mått av kreativt kaos, men ingen vill ju behöva leta efter saxen varje gång man ska sätta fart och få nåt gjort. Makeityourown hälsar på Anna Kjellsdotter i Hong Kong-ballettens kostymateljé och imponeras av hur hon som kostymchef fått ordning i kaoset, på både trådfärgsnivå och på budgetar och inköp. 
 
Anna jobbade som kostymör i Sverige när hon första gången tog initiativet till att åka till Kina för att låta sy upp en del av kostymerna till en kommande uppsättning. Biljetten bokades till Hong Kong och hon tog sig till samma tygdistrikt som jag besökte i början på hösten. Väl där frågade hon sig runt efter fabriker som kunde producera småskaligt och fick en handfull kontakter i grannstaden Shenzhen. I sällskap av en pensionerad kinesisk dam besökte hon sen fabrikerna, diskuterade tyg, sömnad och förhandlade leveransvilkor.
 
Detta berättar Anna för mig när vi sitter och tillsammans klistar på strassstenar på en minitutu i tyll. Hon berättar levande om hur hon besökte mer eller mindre dodgy spaanläggningar för att hålla sitt resesällskap vid gott mod mellan fabriksbesöken. Och vilken känsla när hon fick hem kostymerna sen! Äventyret gav så klart mersmak på fjärran östern. För mig verkar Anna vara en person som bara gör, hon vågar åka till andra sidan jorden och ta sig an nya utmaningar. Inte konstigt att hon head-huntades till Hong Kong Ballet. 
 
Jag samlar henne i mitt bibliotek med förebilder. 
 
/H 
 
 

Det kan låta ouppnåligt att jobba som kostymör och dessutom bli chef på Hong Kong Ballet, men med lika delar vilja och mod och eventuellt någon sömnadskurs som dörröppnare så är det kanske inte så långt borta. Både Anna och jag har läst hos skräddarmästare Uno Landberg i Borås. Han har haft många kanoner och här hittade jag en av de senaste
Fler än jag som har sytorka?

 
Följ oss på Instagram.

Vi tänker oss att vårt Instagramflöde ska fyllas med mer pågående syprojekt, inspirerande syrelaterade grejer vi stöter på i vardagen å annat gott som makeityourown gör och inte visas här på bloggen.
 
På Instagram hittar du oss som makeityourownstyle
 
Om du inte har Instagram. Oroa dig inte! Du kan följa vårt instagramflöde här i högerkolumnen där Instagrambilderna publiceras direkt efter att vi laddat upp dem på Insta.