sällskapsdamen.

 och ny i familjen. Hur många nålskålar får man ha?
fringes.

Hanna slänger, jag plockar upp. Fransen kan bli användbar. En dag. Nu vet jag inte.
Kanske syr jag en sån här eller en sån här. Den som spar hon har.
 
> Fransa dig!
 
Sveriges första sypodd!

 
makeityourowns första pod cast här å det innebär också Sveriges första sypodd. Applåd för oss!
 
#1 Vi pratar om loppistyger, köpproblem och om att döda pälsängrar i bastun.
När vi pratar om löss eller ullbaggar i programmet är det pälsängrar vi menar.
 
Hoppas ni gillar det!
 
sykvällen.

På en sykväll visar vi upp senaste tygköpen å jag klipper ut spetsbyxor medan Hanna syr sina, å vi säger att det vi pratar om nu är sånt vi skulle kunna prata i nästa Pod Cast. För mellan vi syr å klipper ut har vi gjort klart vår allra första Pod Cast avsnitt. Det som känns lite pirrigt att lägga upp här imorgon.
 
hannas spetsbyxor.

Hanna visar entusiastiskt upp sina spetsbyxor för mig. Hon kom i gång snabbare än mig helt enkelt. Jag borde också slakta en tröja för att ha som fodertyg (spetsbyxor blir lätt genomskinliga över rumpan).
 
TIPS!
Byxorna ska vara ganska tajta. Fodret är mer stretchigt än spetsen så därför skadar det inte att klippa det lite mindre. Se sidsömmen på framstycket (det vänstra). Då finns det ingen risk att fodret bubblar under spetsen. Nåla ihop fodret med spetsen kant i kant och sicksacka. Nederkanten på fodret är än så länge bara grovklippt. Det passar bra att justera och fålla den när man nålat ihop långsömmarna. så att det blir lika på alla delar.  
fodertyg.

Hanna visar upp sina senaste tygfynd för mig. Bland dessa denna skira tunna gardin som funkar perfekt till foder, säger hon. Det är inte alltid man vill ha sånt där blankt.
 
GLAD MIDSOMMAR!

Springer runt i lägenheten i min blåa morgonrock å gråter för jag har inga midsommarklänningar så som Modesty by B. Hoppas ni har det bättre ställt.
 
misstagen.

Idén med Makeityourown föddes då jag för fem år sedan ville börja lära mig sy. Idag lär jag mig fortfarande på mina misstag genom att jag hela tiden utmana mig med att sy plagg med knapphål, dragkedjor, fickor och det senaste en helfodrad klänning.
 
Hanna (utbildad herrskräddare) är min ständige rådgivare. Det är också genom mina misstag som många sytips blir till här på bloggen å det som ni får ta del av. Alltså ju fler misstag desto mer sytips till er. Heja mig!
 
Alltså det här med att sy ihop alla fyra lager av tyg i den helfodrade klänningen känns lite pinsamt att lägga upp, men det bjuder jag på.
 
> Om makeityourown
> Sytips häfte
 
 
 
 
SYTIPS!
Förtydligande av steg 5 från "Sy helfodrad klänning".
 
Om man syr axelsömmen genom fyra lager tyg så som E gjorde först (bild 1), då finns det risk att den trasliga sömsmånen kikar fram och syns från utsidan. Lösningen är att vika undan fodret och endast sy ihop yttertyget. Sen viker man in foderflikarna och syr med sina bästa handstygn så som på (bild 2). 
 
loppis-tyg-fynd.

 
Sommarens första loppis-tyg-fynd med potential till en kjol eller klänning.
Om man inte har möjlighet till att åka runt på loppis kan man kolla in Linas Bloppis blogg med vintagetyger.
bästa modestudenter.

 
Inspireras av Lamija Suljevic och Emilie Ahlnérs kreationer som enligt Svenska Moderådet och Teko är årets bästa modestudenter.
 
> Habit skriver mer om utmärkelsen här.
 
Bilder lånade av Lamija Suljevic & Emilie Ahlnér.
 
färgningsmanifestet.

 
Om jag var du skulle jag ta mig till HDK:s examensutställning denna vecka 24 å ta del av Lina Sofia Lundins arbete om växtfärgning. Kanske finns det fortfarande ett sånt här fint Färgningsmanifest kvar. Jag blir assugen på att färga Gult av gurkmeja och rosalila av rödkål. Å kanske bjuder jag också in till "A Dinner To Dye For" snart.
 
 
sy helfodrad klänning.

 
SYTIPS!
Sy en helfodrad klänning.
 
1. Klipp ut fodret precis på samma sätt som yttertyget men ett par cm kortare i längden.
 
 
2. Sy insnitt och sidosömmar på fodret respektive yttertyget, så att man får två likadana klänningar. Sy inte ihop axelsömmen. Vänd foderklänningen med rätsidan utåt och yttertygklänningen med avigan utåt. Lägg sedan foderklänning i yttertygsklänningen med rätsidorna mot varandra. Se bild ovan.
 
 
3. Nåla och sy ihop yttertyg och foder i halshålet fram för sig och sen i halshålet bak för sig. Nåla sedan hela vägen från ärmhålets topp fram, ner till sidsömmen och upp till ärmhålets topp bak. Se till att matcha fodrets och yttertygets sidsömmar. Tänk att du ska sy 4 st U alternativt 4 st flärpar. Stanna innan sömsmånen på axeln. Axelsömmen är ännu inte sydd. Se bild ovan.
 
Tips för den noggranna! Innan du syr, korrigera din nålning uppe runt axeln, genom att dra ut fodrets sömsmån lite så att du får med några millimeters mer sömsmån på fodret än på yttertyget. Fodret kommer då ligga lite spänt mellan halshålet och ärmhålet. På så sätt när du vänder in fodret på insidan så kommer det inte att sticka fram under yttertyget utan hålla sig osynligt.
 
 
 
 
4. Var noga när du syr att axelbredden blir samma på alla fyra flärpar. Klipp jack i alla svängda sömsmåner. Sy eventuellt ner sömsmånen med en stödstickning.
 
5. Vänd allt så att du får avigsidorna mot varandra och yttertyget utåt. Nu hänger fodret inuti klänningen och kvar är att fålla nederkanten och sy ihop axlarna. Axlarna sys ihop yttertyget för sig genom att man viker undan foderflikarna och syr på maskin. Vik sedan in de utstående foderflikarna och sy för hand. Det var därför man stannade innan sömsmånen för axeln i steg 3. Har man glömt stanna så får man sprätta eller nöja sig med att sy ihop alla fyra lager vid axeln i en söm. De går det med.
 
vesala.

Bläddrar upp å ner, fram å tillbaka genom de olika kategorierna med namn som "Kontorsstil", "Exentriska alster" och "övrigt sött". Har hittat in till Vesala. Ropar till mig Hanna för det här är kul. Det här är banne mig en ny kategori syblogg. Tjejen har ju humor å hon syr bra. Love it!
 
> Vesala hamnar definivt på vår favoritlista för sybloggar just nu.
 
Bild lånad av Vesala.
 
kjolar oss.

 
Här sitter vi i varsin egen-sydd-kjol å funderar på vad ni tycker om den här sybloggen. Med över hundra besökare per dag är vi såklart nyfikna vad det är ni gillar med makeityourown. Är det länkarna till syinspiration, bilder på det vi själva syr eller sytipsen ni gillar?
 
Vårt populäraste inlägg är > Kjola dig.
 
> Hannas kjol
> Elins kjol
 
Har ni idéer om något vi borde skriva mer eller mindre om var inte rädd att tipsa oss.
 
klänningstider.

 
Åååååå jag vill sy en massa klänningar sen då jag har tiiiiid och solen inte lyser så skön.
Mega syinspirationen via Pintrest här.
 
oui oui.

 
Parisklänningen blev klar i tid, men den fastnade aldrig på bild när vi var där.
 
Jag förlängde bara basmönstret makeityourown Tröja (som är en luftig modell) därför behövde jag inte lägga in någon dragkedja. Tror ändå den blir finast med ett snöre i midjan på mig.
 
Sytips hur du syr klänning med foder kommer inom kort. Hold on!