sy helfodrad klänning.

 
SYTIPS!
Sy en helfodrad klänning.
 
1. Klipp ut fodret precis på samma sätt som yttertyget men ett par cm kortare i längden.
 
 
2. Sy insnitt och sidosömmar på fodret respektive yttertyget, så att man får två likadana klänningar. Sy inte ihop axelsömmen. Vänd foderklänningen med rätsidan utåt och yttertygklänningen med avigan utåt. Lägg sedan foderklänning i yttertygsklänningen med rätsidorna mot varandra. Se bild ovan.
 
 
3. Nåla och sy ihop yttertyg och foder i halshålet fram för sig och sen i halshålet bak för sig. Nåla sedan hela vägen från ärmhålets topp fram, ner till sidsömmen och upp till ärmhålets topp bak. Se till att matcha fodrets och yttertygets sidsömmar. Tänk att du ska sy 4 st U alternativt 4 st flärpar. Stanna innan sömsmånen på axeln. Axelsömmen är ännu inte sydd. Se bild ovan.
 
Tips för den noggranna! Innan du syr, korrigera din nålning uppe runt axeln, genom att dra ut fodrets sömsmån lite så att du får med några millimeters mer sömsmån på fodret än på yttertyget. Fodret kommer då ligga lite spänt mellan halshålet och ärmhålet. På så sätt när du vänder in fodret på insidan så kommer det inte att sticka fram under yttertyget utan hålla sig osynligt.
 
 
 
 
4. Var noga när du syr att axelbredden blir samma på alla fyra flärpar. Klipp jack i alla svängda sömsmåner. Sy eventuellt ner sömsmånen med en stödstickning.
 
5. Vänd allt så att du får avigsidorna mot varandra och yttertyget utåt. Nu hänger fodret inuti klänningen och kvar är att fålla nederkanten och sy ihop axlarna. Axlarna sys ihop yttertyget för sig genom att man viker undan foderflikarna och syr på maskin. Vik sedan in de utstående foderflikarna och sy för hand. Det var därför man stannade innan sömsmånen för axeln i steg 3. Har man glömt stanna så får man sprätta eller nöja sig med att sy ihop alla fyra lager vid axeln i en söm. De går det med.
 
Kommentarer
Postat av: Ida Nielsen

Superbra beskrivet!

Svar: Tack!
makeityourown

2013-06-10 @ 18:57:23
URL: http://hebreiska.blogg.se/
Postat av: Fredrikapåvinden

Åh så bra! Detta ska jag använda mig av!

Svar: Hojta om något behöver förtydligas!
makeityourown

2013-06-10 @ 19:20:58
URL: http://fredrikapavinden.blogg.se
Postat av: leschatsducirque

Åhå! Nu fattar jag! Tack för denna tydliga och enkla guide. Vill även tacka för skitbra tips om snygga insnitt, är numera insnittsqueen. Jag har några önske-sy-tips, kom jag på. Bluskrage för tröja med knapprad och raglanärm (collegetröja), tricks för att sy in nåt som redan är fördigsytt. :) tusen tack för alla fina tips.

Svar: Grymt med konkreta förslag! tack och bock.Gratulerar till titeln insnittsqueen, vi känner oss stolta att ha hjälp dig. skicka en bild vettja:)
hello@makeityourown.se
kramar!
makeityourown

2013-06-11 @ 00:40:37
Postat av: leschatsducirque

PS blus/skjort-krage och raglanärm = olika plagg såklart. Såg ut som jag menade i samma haha.

2013-06-11 @ 00:42:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback