presenter.

 
Skickar veckans leveranser på makeityourown å hämtar en efterskottspresent på posten.
Visst har jag sagt det förrut, knappnålsaskar är bästa presenten. Tack L.
 
kjolhelaveckan.


Upptäckt att vår/sommar garderoben är så jvla mager på sommarklänningar. Önskar jag hade sytt klänningar & kjolar som tjejen med bloggen "Kjolhelaveckan". Till nästa år ska jag vara mer beredd.
 
> Fler sybloggar.
 
maskinbrodera.

 
Hanna plockar fram ett gammal syprojekt å visar hur man med vanlig raksöm kan fixa till tråktyg. Antingen kan du go bananas genom att sy med en färg i taget på tyget helt fritt eller skissa direkt på tyget med krita och sy därefter.
 
Att tänka på!
Maskinstickning blir bäst på ett stadigt/vävt tyg.
Tyget kan bubbla sig om trådspänningen blir för hård.
trådrakt.

 
Varje gång det är dags att klippa ut nytt syprojekt behöver jag påminna mig, i all min iver, om att klippa ut trådrakt. Därför drar jag alltid i tyget (som i illustrationen) för att hitta trådraken å sedan placera ut mönsterdelarna i linje med den.
 
Fördelen med att lägga ut mönsterdelarna trådrakt på tyget är att man minskar risken att plagget drar sig när det väl använts nån gång. Typexempel på när trådraken försummats är jeans där bensömmen vrider sig framåt, inte kul.
 
Å LITE MER FAKTA FÖR DEN SOM ORKAR.
Vävda tyger består av varp och väft som vävts ihop vinkelrätt mot varandra. De trådar som går på längden i tyget kallas varp och de som är invävda på bredden kallas väft eller inslag. Drar man i tyget på snedden så kommer det att stretcha ut sig, men om man skulle dra rakt i riktning med varpen eller väften så skulle trådarna streta emot och tyget vara stumt.
 
 
morgonskisserna.

Så här startar jag en hektisk morgon med lite syidéer å att kolla in kalendern när jag har tid att sy ett linne av DipDye-tyget. Så jäkla sugen på att sy spetsbyxor, typ något mellanting av de här och de här.
Great British Sewing Bee.

Var du en av dem som följde Project Runway för att få syinspiration. Great British Sewing Bee är ungefär likadant fast för amatörer och med sytips. Undra när detta kommer till Sverige?
 
 
> Se fler avsnitt av Great British Sewing Bee via YouTube.
silkeströjan.

 
Från att ha målat silkestyget till färdig tröja tog det ett år. Kan tyckas skamligt länge. Men det gör inget för nu känner jag att den här tröjan kommer att slitas med hälsan. Slow design på den!
 
Mönstret är i grunden makeityourown Tröjasom jag gjort holkärm på.
 
 
 
 
 
Eftersom silkestyget bara räckte till framsida fann jag en passande stuvbit i min tygkoffert.
Älskar när stuvbitar hittar sin plats.
 
*ny kategori: Tygresor.

Eftersom vi är ute å far i vida världen emellanåt vill vi tipsa om de bästa tygställena vi hamnar på. Därför har vi skapat kategorin Tygresor. Om du snart ska besöka Paris, New York, Milano eller Köpenhamn kan du redan nu få tips om de bästa tygdistrikten. Annars hoppas vi det kommer bli en välfylld kategori framöver.
 
> Tygresor
 
 
Köpa tyg i Paris.

 
PARIS tygdistrikt:
I området kring Sacré-Cœur går det inte att missa tygdistriktet alldeles i foten av den långa trappan som leder upp till kyrkan. Här ligger tyger i högar utanför butikerna som man får rota igenom bra länge för att finna något. Kolla in den franska tygaffären Reine med de Stora Barbiedockorna som modeller uppe på tygborden. Var beredd på att köa ett tag för att få expedithjläp där.
 
Märk väl min koncentrerade min på att finna det rätta tyget, här får man klämma å känna länge. Bra tålamod behövs för ditt sällskap som kanske inte är tygintresserad i samma grad som dig.
 
 
PARIS vintage-tyger:
På den stora och välkända vintagemarknaden i Port de Clignancourt kan man hitta lite tyger. Men mest är det alla dessa band å knappar som imponerar i var och varannan liten butikshåla.
 
gardin = underkjol.

 
Hej E!
 
Tack för gardinen.
Ett gummiband och två sömmar senare har jag nu en underkjol.  
 
/H
trash to couture.

 
Kollar man in andra sybloggar har de flesta sytt något av gardintyg. Av mitt senaste fynd funderar jag på att sy något inspirerat av Laura som har bloggen Trash To Couture. Hon som trollar en megaskjorta till en chic liten klänning.
 
 
 
Bilder lånad av Laura Conrad.
bloppis!

 
 
Har vårstädat i mina koffortar med tyg.
Säljer därför dessa tyger för 40kr/st oavsett tygmängd. Frakt tillkommer.
 
Mönstrat GRÖNT TYG, en aningen transparant tyg som skulle ge fint fall till en kjol.
Material: skulle kunna vara viskos eller polyester
Bredd: 1.55m
Längd: 1.95m
 
 
HJÄRTANS TYG i två delar.
Material: Bomull
SÅLT! DEL I.
Bredd: 1.10m
Längd: 1.23 m
 
DEL II.
Bredd: 0.53m
Längd: 2.45 m
 
 
SÅLT! Stadigt ROSA TYG som kan bli ett fint komplement till ett annat tyg.
Likt som jag gjorde med min finklänning. Detta är en stuvbit som blev över då jag sydde den här.
Material: Polyester
Bredd: 0.70m
Längd: 1.37m
 
 
SÅLT! BEIGE TYG med struktur och lite stretch. Kan bli ett fint sommarlinne.
Material: Mjuk. Kanske viskos eller viskos/bomull
Bredd: 1.17m
Längd: 0.72m
 

Skicka ett mejl till [email protected] om du får något sysug.
me-made-may´13.

Den är igång nu Me-made-may´13 å det är så kul att kika in på bloggar som hakat på. Kan inte svara varför jag själv inte hakat på. Kanske är det för att jag stänger in mig i mörker för att skriva på dagarna för att sedan sitta å sy i morgonrock på kvällarna. Nästa maj då är jag på.
 
Följ Petra, Malin och Becca för att se hur de klarar Me-made-may 13´.
 
 
Stretchkjolen.

 
Sytt en kjol som ser ut som vilken kjol som helst. Det blev ett sånt där kom-i-gång syprojekt efter långa sypausen. Inget mönster, bara ritat av gammal stretchkjol. Inget märkvärdigt, men kommer bli så användbar till alla makeityourown-toppar jag sytt det senaste året.
 
> Tre enkla kjolar du kan sy utan mönster.
parisklänningen.

 
Bilden fr. v
Mönster bakstycke MVK / Bakstycke yttertyg / Bakstycke foder / Framstycke foder+yttertyg
 
Hen i soffan frågar om jag inte tror att det kommer bli lite varmt med att ha foder på en sommarklänning. Jag svarar med att det är en armlös Parisklänning som har ett yttertyg som är håligt å det kommer fungera utmärkt.
Syr med deadline till Parisresan nästa helg. Känns bra att sy med deadline ibland.
 
p.s medan jag syr den här sitter Hanna å skriver ner sytipset om att "sy klänning med foder". Det som hon precis fick dra för andra gången för mig i telefon.