Köpfria dagen.

 
 
På lördag (30 nov) är det den "Köpfria dagen" så jag planerar en sydag jag. Gör det du med vettja.
Å har du inget syprojekt på gång så kommer du garanterat inspireras av nån av de där kreativa bloggarna på Mitt Handarbetes länklista där makeityourown såklart finns med.
vinn sytips#2.

 
Vårt sytips-häfte har blivit en succé. Det innehåller 13 enkla tips på hur du kan förändra ditt makeityourown-mönster. Alla sytipsen finns upplagda här på bloggen, men ibland kan det vara ganska skönt att ha dem framför sig vid symaskinen eller på golvet då man gör sina mönsterändringar.
 
Idag, drygt ett år senare håller vi på att sammanställa SYTIPS#2. Nu snäppar vi upp ett steg och tar med de lite mer avancerade mönsterändringarna som t ex. flytta bystinsnitt, sy klänning med rygginsnitt och visar hur du syr en helfodrad klänning. Sytips#2 planeras gå till tryck i slutet av nästa vecka.
 
Eftersom bloggen legat nere i fem hela dagar (skyller enbart på blogg.se här) så vill vi ge bort 2st häften av SYTIPS#2. ***Lämna en kommentar i denna post för att bli en möjlig vinnare. Vinnaren kommer att bli informerad den 6 december. Lycka till!
 
> Köp Sytips-häfte#1 för 50 pix
 
mormors klenod.

 
Pratar Singer-minnen hemma hos mormor. Jag säger att jag tycker att hennes Singer är den vackraste symaskin jag sett. Dels är det färgen men också minnena som samlats kring den. Har ju hängt med sedan hon bodde mer söderut på 40-talet.
 
Visst e den fin?
 
Är du sugen på att köpa en vintagemaskin eller bara en sån som går att sukta efter en på loppis för att den är så fin?  Då tycker jag du ska gå in på Singerzones blogg. Han som driver bloggen bestämde sig för att börja sy, något han länge velat göra. Idag kallar han sig vintagesymaskinsnörd. Så det kan bli!
 
hört talas om fröskalsbomull?

 
Det här är ju jättefint fröskalsbomulltyg utbrister Hanna då jag visade upp mina senaste tygfynd. Har ingen aning om vad fröskalsbomull är så Hanna börjar berätta. Det är ofta så vi kommer på idéer vi vill dela med oss av här på bloggen.
 
 
 
 
 

FRÖSKALSBOMULL
När bomullsplantan blommat över blir frökapseln kvar med sitt vita ludd som ska flyga i vinden och sprida fröerna. Detta ludd är vår bomull och plockningen kan ske både för hand och med maskin. Plockning med maskin är mer effektivt men då får man även med en del torkade blad och skräp från plantan. Detta rensas normalt bort i en senare procedur men inte i fallet med fröskalsbomull. Resultatet blir ett tyg som oftast lämnas ofärgat med små brungrå prickar av torkade blad och skal från frökapseln. 
 
På 80- talet blev det "inne" att vara miljövänlig och det skulle synas på kläderna. Då blev fröskalsbomull något snyggt och trendigt och inte bara något billigt för sy toile i.
 
Vad vet du om fröskalsbomull som vi borde få veta?
 
Helgens bästa loppisfynd.

 
Minns du det här inlägget om sytrådskvalitet?
 
 
pricken.

#makeityourownstyle
 
Alltså ibland går det undan för mig med makeityourown-mönstret. Kanske för att jag fajtast så mycket med den där Retroklänningen å alla dess regler hit å dit i beskrivningen. Med makeityourown-mönstret får jag liksom slappna av och göra som jag själv vill.
 
Hann klippa ut det fina potatistryckstyget, zickzacka kanter och sy ihop på en kväll. Nu är det bara knapphål och val av knappar som ska göras.
 
 
 
restproduktion.

Hannah gör saker när hon får tid över som typ syr, pysslar och sådant där och som sedan hamnar sin blogg Restproduktion. Jag gillar hennes sätt att ta sin an ett syprojekt för att sedan sätta sin egen prägel på det. Som den här grisen t ex.
 
> Fler sköna sybloggar
 

Bilder lånade av Hannah/ Restproduktion.
block print.

 
 

#makeityourownstyle
 
 
Inspirerad till tusen efter att ha sett Fine Little Day´s, DIY block printed Sweater. Så jag köpte 250ml textilfärg, gick på loppis å skaffade en tunn gardinlängd och ett lakan + några stora potäter på mataffären. Sen har jag tryckt potatistryck hela helgen. Å fasen vad kul det var.
 
Det transparenta gardintyget ska bli en enkel blus med knappar, typ som den här tror jag fast med ärmar. Det grövre lakanstyget i ekologisk bomull passar nog bäst till kuddfodral.
 
Dra ner nålen.

 
Symaskinsproblem hör ju liksom till grejen med att sy, även om man förnekar det ibland. På min senaste sykväll  fick A visa upp sin tekniskadesign kompetens. För det närmsta vi hittade om en nål som inte vill plocka upp undertråden var den här filmen. Igenkänningsfaktor men ingen lösning på problemet.
 
Lösningen på detta problem var i allafall att trycka upp nålen lite mer. Don´t ask me why.
Men det funkade iallafall. Tack A.
 
 
Lyfter upp vännen A:s geniala kommentar och den korrekta lösningen:
:) bara glad att hjälpa till! Men nålen skulle ner en bit, inte upp.

Om nålen av någon anledning tryckts upp för högt i nålfästet (som kan hända när man sytt i något grovt tyg, eller när man råkat sy på en knappnål) så kan nålen inte fästa stygnen med undertråden eftersom nålen inte når ner dit helt enkelt. Därför kan man alltid testa att flytta ner nålen en aning om det inte blir några stygn eller om det bara blir stygn ibland.
En fråga.

Vill bara höra vad ni tyckte om RETRO-veckan?
Var det nåt nytt å intressant eller bara gammalt skräp?
Vad tycker ni generellt om idéen med temaveckor?
 
Kram kram
sy rosetten.

Vill inte påstå att jag är en rosetttjej, men ville ändå testa mig på att sy en. Rosetten är också en del av den där Retro-klänningen jag håller på med. Eftersom jag inte hajade Easy pattern-beskrivningen så googlade jag till mig Josefins betydligt mer pedagogisk beskrivning för att sy en rosett.